De Sleedoorn

blackthornDe truc is om half maart al uit te kijken naar de sleedoorn in lentetooi met haar wolk van witte stervormige bloemetjes aan kale, zwarte, doornige takken. In de duinen zul je ze niet snel zien, maar wel in onze polders: langs weilanden, bosranden en gemeenteaanplant. In de nazomer wanneer de donkerblauwe pruimpjes verschijnen, weet je waar je moet zijn. De vruchten zien er lekker uit maar als je ze verlangend in je mond stopt wil je wel even schrikken: ze smaken ongelooflijk wrang. Eigenlijk rijpen ze pas na de eerste nachtvorst vanaf oktober.

Sleedoornpruimen worden al heel lang door de mens gegeten, al uit de steentijd stammen kuilen bekleed met stro om de pruimen de gelegenheid te geven af te rijpen. Wij moderne mensen kunnen de pruimpjes twee nachten in de vriezer doen, het suikerpercentage stijgt dan aanzienlijk.

De pruimen zitten boordevol vitamine C en anti-oxidanten en zijn algemeen versterkend voor de weerstand. Bij ons zijn ze niet zo bekend maar bijvoorbeeld in Engeland is het volksgebruik om eropuit te trekken en ze te plukken voor elixers, jams en taarten. Maar nergens komt de smaak zo goed naar voren als in Sloe Gin . De kant-en-klare variant is te koop bij de drankenhandel, maar hoeveel meer voldoening geeft het niet om het zelf te maken.

Doe hiervoor 400 gram gewassen en bevroren sleedoornpruimen in een weckpot. Giet hier suikerstroop van bruine suiker bij (100 gram) en vul af met een fles (van 0,7 liter) gin. Laat minimaal drie maanden koel en donker staan (net op tijd klaar voor kerstmis), en roer iedere week even om. Ik drink zelf zelden alcohol maar hiervoor maak ik graag een uitzondering : de volle, ronde smaak van kersen en amandelen is op een winterse dag niet te versmaden.

Wanneer de drank klaar is, kun je deze zeven. Gooi de pruimpjes nu niet weg! Maar leg ze in cupcakevormpjes. Besprenkel met kaneel. Smelt donkere chocola au bain-marie, begiet, even in de vriezer zetten en … klaar is je feestchocolade. Wel op de pitten letten en die zeker niet opeten!

De pruimen en ook de blaadjes zijn een geliefd rupsenhapje. Reden te meer om met mate te plukken.

Ook gepubliceerd in Toorts, Verenigingsblad IVN Zuid-Kennemerland, nr 96 september 2015

 

2 gedachten over “De Sleedoorn”

    1. Dankjewel Nathalie, het lijkt een beetje stil aan het front maar achter de schermen zit ik druk te studeren. Straks komt het er allemaal weer uit! Fijn nieuwjaar voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s