Zwarte Den Recepten

FB_IMG_1433320925106Spar, den, lariks en ceder kun je hetzelfde gebruiken in alle recepten, al zal de smaak per specifiek soort soms weleens verschillen en ook de werkzame stof. Gebruik geen taxus, die is geheel giftig met uitzondering van het vruchtvlees (pit wel uitspugen). Van taxus wordt wel een anti-kanker medicijn bereid. Gebruik ook geejn conifeer, die is ook giftig is bij inname.

Spruce beer/sparrentoppenbier:

40 gr jonge sparrentwijgjes, 350 gr suiker, 100 gr schenkstroop/melasse, 4,5 liter water, bakkersgistgist (evt gember, sinaasappelschil, citroenschil of koriander). Verse jonge twijgjes 30 minuten koken in water, zeven en suiker en stroop erin oplossen. In fles doen en gist erin sprenkelen, 6 dagen laten fermenteren en dan in flessen doen.
Sparrentoppenbier is een gebruik van de oude vikingen die het bier dronken voor kracht in de strijd, voor vruchtbaarheid en om scheurbuik op lange zeereizen tegen te gaan (Captain Cook gebruikte het nog in de 18e eeuw op zijn reizen naar Australie en Nieuw-Zeeland). Sparren worden hier al langer voor gebruikt dan hop.

Dennenwijn (lijkt op retsina): 400 gram dennentoppen, 1 kilo rietsuiker, 1 citroen & 1 sinaasappel, 2 el koude zwarte thee, ½ theelepel gist, 4 liter water, witte wijngist: Toppen fijnsnijden en 20 minuten koken in 2 liter water, 2 dagen afgedekt laten staan en opnieuw zeven na verwarmen. Doorkoken en suiker erbij, sap van de vruchten en thee toevoegen, dan afkoelen tot 20 graden, zeven en in gistingsfles doen. Gist en wijngist toevoegen, water erop om 5 liter fles vol te krijgen, dan een jaar laten staan tot gebruik!
Dennennaaldenolie, 1 liter zonnebloem of maisolie, 1 eetlepel gekneusde peperkorrels, 350 gram verse dennenknoppen, schil van 1 limoen: alles bij elkaar in weckpot, 2 dagen op warme plek, dan zeven door neteldoek en bottelen (niet te lang want anders bitter)
Azijn van den: 2 handenvol knoppen van de den, 1 liter witte wijnazijn: 4 weken wegzetten op warme plek (24 graden), afzeven en bottelen
Dennenwierook: 2 el Dennenhars, 5 Jeneverbessen, Klein beetje Bijvoet: Vijzel de Dennenhars fijn en voeg de Jeneverbessen eraan toe. Doorvijzelen totdat ze goed vermengd zijn en als laatste een beetje gedroogde Bijvoet erbij.

Dennensiroop: Schone pot met laagje suiker, laagje dennentoppen etc, eindigen met de suiker. Goed aandrukken en op donkere plek wegzetten. Na enkele dagen nog wat suiker toevoegen. Na 4 maanden de dennentoppen eruit zeven en evt karamelliseren (lekkernij), de rest donker bewaren als siroop, waarin de geneeskrachtige hars zich dan bevindt. Toepassen als hoestsiroop en infecties aan de luchtwegen bij verkoudheid, griep of bronchitis.
De etherische olie, de hars, de naalden en de jonge toppen van de den hebben een ontsmettend effect op de luchtwegen. De den heeft ook een verwarmende, ontstekingsremmende en licht urinedrijvende werking, hierdoor is het kruid zeer geschikt bij de behandeling van reumatische klachten. Vooral de etherische olie van den heeft mild rustgevende eigenschappen, die gunstig kunnen uitwerken op een overbelast zenuwstelsel.
Verder is de ontsmettende werking van nut bij blaasinfecties en is er een lichte antischimmelwerking aanwezig. Verder is het natuurlijk een bron van vitamine C!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s