VLIER mythologie

IMG-20150608-WA0008“Voor de vlier moet je je hoed afnemen” zeiden onze overgrootouders nog. En als ze dat zeiden was daarin nog wat merkbaar van het buitengewone respect dat onze voorouders voor deze geneeskrachtige boom voelden. Naar de vlier kon je met al je klachten toe, als je alleen al de stam aanraakte of een klein briefje aan de boom vastmaakte, waren je klachten aan hem toevertrouwd. Niemand durfde een vlier om te hakken of het hout ervan te verbranden. Volgens het geloof was de boom met je familie verbonden en zou een verminking van de boom op hen terugslaan. Mensen werden ook begraven onder vlier, of je plantte hem juist bij je huis als je graag kinderen wilde ontvangen.
Bij de Germanen was de vlier gewijd aan de godin Freya. Later is deze godin gekerstend tot vrouw Holle in Nederland en Duitsland, vrouw Hyldemoer, Hel en nog zo wat namen in onze contreien. Vrouw Holle was een godin van het onderaardse en zowel verbonden met leven als dood. Ze zorgde als een moeder aarde voor de wortels en zaden in de grond tijdens de winter, maar ook was zij de doodsengel die gouden hemelrozen langsbracht voor het kind dat sterven moest.
vrouw-holleHet sprookje van vrouw Holle kun je uitleggen als een sjamanistisch sprookje, over het neerdalen van de ziel via een put in het onderaardse, waar je beproevingen moet doorstaan en een beangstigende figuur ontmoet met lange tanden. Wie groeien wil, moet soms diep zinken. Het meisje uit het verhaal zit te spinnen naast de put en prikt zichzelf, haar bloed kleeft aan de draden en de spoel valt in het water, ze springt in de put, haar levensenergie (gesymboliseerd door het bloed aan de klos) achterna, in de onderwereld wachten haar vier beproevingen die alle te maken hebben met het drievoudige aspect van de godin als maagd, moeder en oude vrouw.
Als maagd plukt zij de bloemen van het veld: de genietingen van de jeugd mag ze ontvangen. Ze plukt de appelen op het moment dat ze rijp zijn, niet eerder, en ontdekt haar vrouwelijkheid en seksualiteit. Daarna is ze geen maagd meer en mag de broodjes uit de oven halen, zij mag de kinderen ter wereld brengen. Dan ontmoet zij vrouw Holle en schrikt van haar lange tanden. Vrouw Holle is een godin, eigenlijk is dit een van de weinige sprookjes waarin een godin voorkomt. Ze heerst over de holle wereld, die je volgens het volksgeloof kunt betreden door holle bomen zoals de vlier, of via bronnen en putten. Je moet het niet letterlijk zien als een grot onder de grond, maar als een geestelijke wereld die je betreedt als je zonder lichaam bent.
Vrouw Holle vertegenwoordigt de fase van de oude vrouw, de winterperiode van je leven. En deze periode is het net zo goed waard om geleefd te worden als de gouden tijd van de jeugd. Het meisje reinigt het huis van vrouw Holle, door je huis te reinigen raak je je oude hechtingen en trauma’s kwijt, ze schudt het kussen op om het te laten sneeuwen, hiermee kun je de veren loslaten die je niet langer nodig hebt. Als het meisje dan de roep voelt een nieuw leven te beginnen, krijgt zij de haar toebedeelde levensenergie uitgereikt: het goud waarmee zij haar nieuwe leven na de dood kan betreden. De haan, (de vogel die de dageraad, het begin van de nieuwe dag aankondigt), roept: “Kukeleku, onze gouden jonkvrouw zien we nu”. Het meisje volgde continu haar eigen levenslot en er wordt daarvoor beloond. De nare stiefzuster wordt bedekt met pek, die er niet meer af gaat. Zij wordt beloond met pech in haar nieuwe leven.
Het verhaal doet een appèl aan je, om je eigen levensverhaal te volgen: je bent alleen gehoorzaamheid verschuldigd aan je eigen levensdraad, de godin in al haar levensfases, en niet aan de maatschappij of je familie.

Misschien een goed idee om daar even op te mediteren. Als we allemaal een vliertakje plukken en daarop mediteren komen er velen van ons clubje beelden van overvloed en volheid, fijne herinneringen aan de kindertijd en het beeld van gezonde longen en keel naar boven, en bij een persoon de vrijheid geassocieerd met het flierefluitje.

Eén gedachte over “VLIER mythologie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s