Vlier Biologie

20150608_165047-1-1_resized

De Vlier (Sambucus Nigra)

Als je in de maand juni goed om je heen kijkt waar je de vlierbloesem ziet, en een mentaal plaatje in je hoofd maakt, dan weet je in de herfst ook goed waar de veel onopvallender bessen hangen. De vlier zaait zichzelf talrijk uit door de zaadjes die de op de bessen verkikkerde vogels overal uitpoepen. Zelfs bovenop muren, tussen tegels.. In mijn achtertuin bloeit er eentje tussen de kamperfoelie (zie foto hiernaast). Dat verschijnsel heet een epifyt. De boom zal de grond nooit raken en in het volksgeloof is hij daarom voorzien van magische kwaliteiten net als de maretak.
Het is een nog beter idee om een van de vele vlierzaailingen gewoon te laten groeien in je eigen tuin zodat je ten volle kunt genieten van alles wat deze boom ons geeft. De vlier groeit graag op grond die kunstmatig vruchtbaar gemaakt is, zoals in onze tuinen, of naast het konijnen- of kippenhok, bij de uitgespoelde mest. Zelfs bij woningen uit de steentijd zijn sporen van vlierbomen naast de bebouwing teruggevonden. Groeiden de vlieren daar vanwege de mest, of omdat de boom zo’n uitstekende huisapotheek is? In ieder geval is de vlier al duizenden jaren bij de mens, en dat maakt hem tot een van de meIMG-20150608-WA0004est gebruikte en best onderzochte bomen.
De takken kunnen wel 1 meter per jaar groeien, maar de boom zelf wordt niet zo heel oud, enkele tientallen jaren. Als hij eenmaal bloeit, groeit hij niet verder de hoogte in en vaak zie je dat de boom kale takken krijgt aan de bovenkant als hij oud wordt, en van binnen ontstaat er een holle ruimte, waar op zich weer allerlei symboliek aan verbonden is. Op sommige oude exemplaren groeit het judasoor in de herfst, een lekkere paddenstoel die in de Chinese keuken wel gegeten wordt, en er uitziet als een menselijk oor, maar dan zwart. In de duinen, bij al die verweerde vlieren zie je ze vaak.
Let even op dat je de juiste plant voor je hebt, als de plant er wat anders uitziet, kleiner is, glanzende bladeren heeft of sterk geveerde bladeren, of bloesem in tuiltjes heeft of rode bessen ipv zwarte bessen heeft heb je mogelijk met een bergvlier of kruidvlier te maken en die zijn giftig. Ik heb ze echter maar zelden gezien, en het valt gelijk op dat er iets anders is. Ruik maar aan de bloemen, dit is onmiskenbaar de gewone vlier. Er zitten bijna wel zo’n 80 bloempjes aan de platte schermen en de zwarte bessen gaan hangen als ze rijp zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s